Istoria cartonului ondulat

Ştiai că apariţia cartonului ondulat se leagă de epoca părului aranjat în bucle ample şi a hainelor pompoase? Prin secolul XIX mai exact, americanul Albert L. Jones s-a gândit să pună hârtie în loc de material textil în gulerele cervicale ale vremii. Această idee l-a transformat pe Jones în tatăl cartonului ondulat şi a dat startul unei industrii cu o istorie de peste 100 de ani!

 • 1817

  Industrialistul englez Malcolm Thornhill a inventat cutia de carton ondulat (istoricii spun că acest Thornhill nu a existat niciodată şi că este doar o mistificare deliberată a internetului).

 • 1856

  Healey şi Allen obţin un brevent pentru prima utilizare cunoscută a hârtiei ondulate, folosită ca garnitură la pălării;

 • 1871

  Lui Albert L. Jones îi este brevetată invenţia;

 • 1874

  Americanul Oliver Long obţine carton ondulat în două straturi prin îmbunătăţirea invenţiei lui Albert L. Jones (a lipit pe stratul de hartie ondulat un strat de hartie neteda);

 • 1881

  Compania Thompson şi Norris a creat prima maşină de carton ondulat „single-facer” şi a introdus-o în Europa (1888 – Franţa la Exideuil);

 • 1888

  Prima mașină de carton ondulat este instalată și produce la SOFPO, Exideuil

 • Sec XIX

  Francezii pretind că ei sunt inventatorii cutiilor de carton ondulat. Chiar au un muzeu al cutiilor de carton în Valreas, in sud-estul Franţei, care demonstrează acest lucru. Oricum aceste cutii erau foarte mici, lucrate manual şi este foarte puţin probabil să fi fost cunoscute sau copiate în afara zonei locale. Alte surse declară că primele cutii din carton ondulat au fost produse în 1890 de americanul de origine scoţiană Robert Gair, care a inventat tăierea plăcilor de carton şi transformarea lor în cutii. El a folosit bucăţi plate fabricate astfel încât să se formeze cutia dorită.
  Cert este că popularitatea cartonului ondulat a crescut rapid şi a oferit oamenilor posibilitatea de a înfăşura pe miezul de carton şi a împacheta o varietate de produse.

 • Sec XX

  Apar primele maşini de carton ondulat, iar acest produs se impune în industria ambalajelor din America şi Europa. În timp, producţia de carton ondulat şi ambalaje se dezvoltă în ritm alert, lărgindu-se gama sortimentală şi îmbunătăţindu-se calitatea acestui produs. Ambalajele din carton ondulat capătă funcţii noi, devenind promotoare ale desfacerii mărfurilor, prin aspectul lor tot mai atrăgător.

 • Astăzi

  Cutiile din carton ondulat sunt printre cele mai admirate materiale de ambalare. Sunt foarte uşor de mânuit la transportarea de bunuri dintr-un loc într-altul. Poţi ambala orice obiect folosind cutiile de dimensiunea şi forma corecte. În acest mod sunt protejate şi se evită orice zgârietură. Ambalajele din carton ondulat sunt regenerabile, curate şi extrem de versatile. Folosirea lor este limitată doar de imaginaţia noastră.

Prentru a vizualiza aceasta pagina este nevoie de un browser modern.


Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer